Hvis en droneoperatør eller fjernpilot skal flyve nærmere end 2,5 meter fra beboelsesejendomme, dvs. tæt på facaden, men ikke nødvendigvis over beboelsesejendommen, skal droneoperatøren eller fjernpiloten være opmærksom på, hvor dronen skal flyve og skal indhente samtykke efter den regel, der er gældende for området, hvor droneoperatøren eller fjernpiloten ønsker at flyve med drone.
Hvis flyvning med dronen sker på arealer tilhørende beboelsesejendommen gælder et sæt regler, mens der gælder et andet sæt regler, hvis der flyves på arealer, der f.eks. ejes af kommunen.
Situationen kan f.eks. opstå, hvis en droneoperatør skal undersøge en revne i en facade på en beboelsesejendom i en større by. Er revnen ud mod fortovet kan det være kommunen, der ejer arealet. Skal facaden ind mod en baggård undersøges, vil arealet tilhøre beboelsesejendommen.
Nedenfor gennemgås de to forskellige scenarier:
Arealet tilhører ikke ejendommen:
Efter dronebekendtgørelsens § 19, stk. 3, må flyvning med droner nærmere end 2,5 meter fra beboelsesejendomme, som ikke er afgrænset af hegn, hæk, mur og lignende, finde sted, hvis flyvningen sker som led i udførelse af arbejde eller virksomhed, som efter anden lovgivning giver adgang til ejendommen eller arbejde der udføres på kritisk infrastruktur, som ejes af infrastrukturforvalteren. Beboere skal orienteres inden opgaven udføres.
Flyvning må dog finde sted nærmere end 2,5 meter fra beboelsesejendomme, som ikke er afgrænset af hegn, hæk, mur eller lignende, hvis droneoperatøren eller fjernpiloten har fået tilladelse fra Trafikstyrelsen.
Dette betyder, at hvor en droneoperatør eller fjernpilot skal undersøge en facade på en ejendom, der f.eks. vender ud mod et fortov i en større by, skal droneoperatøren enten have hjemmel til at gennemføre flyvning med dronen i en lov eller bekendtgørelse eller skal have en tilladelse fra Trafikstyrelsen. Dronebekendtgørelsen tager ikke stilling til, om droneoperatøren skal indhente samtykke fra kommunen for at kunne flyve fra et areal, som kommunen ejer.
Det er ikke nok at have en aftale, der giver adgang til ejendommen. F.eks. kan et vilkår om adgang til ejendommen i en aftale mellem ejeren af ejendommen og et forsyningsselskab ikke anvendes som hjemmel, medmindre forsyningen er kritisk infrastruktur.
Adgangen til ejendommen skal være fastsat i en lov eller bekendtgørelse.
Tilladelse fra Trafikstyrelsen til at flyve nærmere end 2,5 meter på beboelsesejendommen kan kun forventes at blive givet i særlige tilfælde[1].
Arealet tilhører beboelsesejendommen:
Hvis arealet, der skal flyves fra, tilhører beboelsesejendommen, f.eks. fordi facaden ud mod en baggård eller taget skal undersøges, kan droneoperationen gennemføres, hvis følgende 3 betingelser er opfyldt:
Droneoperatøren eller fjernpiloten skal opfylde alle tre betingelser for at kunne flyve f.eks. i en baggård.
Samtykket fra ejeren eller ejerne skal gives, før der kan flyves. Hvis en bestyrelse i en ejerforening har fået fuldmagt til det, kan bestyrelsen give tilladelse på vegne af ejerne. I så tilfælde skal beboerne i beboelsesejendommen orienteres, før flyvningen gennemføres, læs mere i afsnit 4 om samtykke fra ejere og beboere i beboelsesejendomme.
Droneoperatøren eller fjernpiloten kan som udgangspunkt ikke søge om tilladelse hos Trafikstyrelsen, da bestemmelsen ikke giver Trafikstyrelsen mulighed for at give tilladelse.
[1] Jf. § 19, stk. 4, i dronebekendtgørelsen.